Search
  • irinaalanne

Yhteistyöllä turvallisuutta

Updated: Apr 6, 2021

Poliittinen keskustelu on vuosi vuodelta, melkein huomaamatta koventunut. Se mikä ennen olisi ollut mahdotonta, töykeää ja yleisesti tuomittua huonoa käytöstä ja asiatonta huutelua on nykyään valtavirtaa. Vihapuhetta pitää suitsia oikeuden kautta ja ihmiset tunnistavat yhä huonommin totuuden kaiken uhon ja öykkäröinnin takana. Kuinka moni meistä muistaa pysähtyä välillä miettimään sitä, miltä oma kommentointi tai puhe kuulostaa? Mietitäänkö sitä mihin kaikki uho ja ajattelematon heittely voi pahimmillaan johtaa? Uskon ja toivon, että suurin osa ihmisistä vielä näin tekee ja ellei tee, niin ymmärtää katua, jos joskus joutuu näkemään sen miten pahasti puolihuolimattomasti heitetyt kommentit voivat satuttaa. Me emme halua joutua Yhdysvaltojen tielle, missä kansa on jakaantunut, ja sen eri osia jakavan henkisen kuilun ylittäminen ja umpeen kurominen on melkein mahdoton tehtävä.


Meillä Suomessa on vielä vahvasti näkyvissä se, että olemme ev.lut. pohjainen valtio. Arvomme, lakimme ja yhteiskuntamme tavat toimia pohjautuvat kristilliseen arvomaailmaan. Tämä on näkyvissä vieläkin, vaikka olemme avautuneet muille kulttuureille ja tavoille toimia. Ytimemme on edelleen vahvasti perinteisissä suomalaisissa arvoissa. Lapsuudessani kuulin usein hokeman koti, uskonto ja isänmaa. Eivät ne ole mihinkään kadonneet, sanat ehkä ovat muuttuneet ja niiden merkitys on hieman laajentunut. Koti on koti edelleenkin, vaikka siellä ehkä nykypäivänä asustaa hieman erilainen ydinperhe kuin tämän sanonnan alkuaikoina. Uskonto on vahva henkinen tukija turva, elämän perusta, vaikka se ei enää itsestään selvästi ole perinteinen ev.lut. tai edes kristinusko. Isänmaan merkityksen tunnustavat useimmat, etenkin näinä kriisiaikoina, vahva valtio mikä pitää huolta kansalaisistaan on tärkeä. Meidän vastuullamme on pitää tämä valtio vahvana ja hyvänä paikkana elää vielä tuleville sukupolville.


Minä itse olen perinteisten arvojen kannattaja, siksi olenkin ollut kokoomuksen jäsen jo pitkään. Kokoomuksen arvomaailma vastaa pitkälti omaani. Uskon, että Suomi on osa länsimaista yhteiskuntien verkkostoa ja että sitä tulee kehittää avoimena yhteiskuntana jossa yksilönvapaus ja ihmisoikeudet ovat turvatut. Vapauteen kuuluu myös vastuu. Vapaus ei tarkoita oikeutta tehdä mitä tahansa toisista piittaamatta. Se velvoittaa miettimään tekojensa seurauksia ja huolehtimaan tältä pohjalta sekä itsestään, että lähimmäisistään. Viimekädessä me kaikki katsomme itseämme peilistä ja kysymme "Miten meni? Oletko ylpeä siitä mitä teit?" Minä haluan vastata tein parhaani ja ihan hyvähän siitä tuli.


Ehdotankin että eletään kaikki ihmisiksi suomalaisen näköisessä Suomessa. Hyväksytään erilaisuus, ollaan vieraanvaraisia ja avarakatseisia muita kulttuureita ja erilaisia ajatustapoja ja elämänarvoja kohtaan. Voimme itsekin oppia uutta ja saada paljon elämäämme. Yhteistyö on kaiken hyvän perusta ja sitä saa vain ojentamalla kätensä ja tarjoamalla sitä toiselle. Elämme globaalissa maailmassa ja kaikki mitä siellä tapahtuu vaikuttaa tavalla tai toisella meihin. Emme voi pystyttää barrikadeja rajoillemme ja pitää huolta vain omasta hyvinvoinnista. Meidän täytyy ymmärtää, että kun kaikilla on asiat hyvin, kertautuu se ympäristöönkin, kuten myös huonot asiat. Haluan kuitenkin tähän lopuksi todeta, että vaikka kovasti puhun yhdestä yhteisestä maailmasta ja edusta, ei se tarkoita, että meidän pitäisi olla sinisilmäisiä. Maailmassa on paljon asioita mitä emme voi hyväksyä ja tarvittaessa meidän tulee olla varautunut niihin ja estää niiden pääsy Suomeen. Tämä voi tarkoittaa yhtä hyvin terrorismia, rajojen tehostettua valvontaa ja jopa sulkua esim. koronan vuoksi, kuin huonon poliittisen keskustelukulttuurin rantautumista Atlantin toiselta puolelta tänne koti- Suomeemme. Olemme onnekkaita, kun saamme asua täällä. Pidetään tämä maa hyvänä paikkana vielä tulevaisuudessakin ja tehdään se yhdessä, puolue- ja muista keinotekoisista rajoista huolimatta.


22 views0 comments

Recent Posts

See All