Search
  • irinaalanne

Tikkuraitilla lokakuussa

Vietin mukavan lauantaipäivän Tikkurilassa tavaten ihmisä ja jutellen heidän mieltään askarruttaneista asioista. Tulipa siinä muutama esitekin jaettua. Ihmisiä oli paljon liikkeellä ja monia kiinnosti se miksi olimme teltan pystyttäneet ja tarjoilimme glögiä ja pipareita jo lokakuussa. Ajattelin tässä käsitellä muutamia kiinnostavimpia keskusteluaiheita.


Aluevaalit


Milloin ne ovat ja mistä niissä on kysymys? Tämähän on tietenkin se kaikkein tärkein kysymys. Jaoin tilaisuudessa minun ja Sari Paukku-Sanin yhteistä esitettä, missä on esillä äänestyspäivät. Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022 ja ennakkoäänestys on 12-18.1.2022. Päätimme laittaa tämän tiedon mainoksemme taustalle, koska meille on tärkeää että ihmiset äänestävät vaaleissa. Vain äänestämällä voi vaikuttaa ja varmistaa tulevan sote-valtuuston olevan paras mahdollinen.


Aluevaaleissa on kyse tällä hetkellä kuntien järjestysvastuulla olevien sosiaaali-, terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien siirtämisestä perustettavien hyvinvointialueiden vastuulle. Vantaa liittyy Vantaa-Keravan hyvinvointialueeseen, joka tulee saamaan rahoituksensa pääosin valtiolta ja erilaista asiakasmaksuista. Hyvinvointialueiden perustamisen myötä kuntien rahoitusta leikataan siltä osin kun sitä siirretään hyvinvointialueille.


Vaaleilla valitaan aluevaltuustoon edustajisto joka vastaa alueen toiminnasta ja taloudesta. Vaalit pidetään neljän vuoden välein ja jatkossa ne tulevat olemaan samanaikaisesti kuntavaalien kanssa. Tammikuun vaaleissa päätetään siis tärkeistä, meidän kaikkien hyvinvointiin vaikuttavista asioista.


Koronarokotus


Kannatanko rokotusta ja mitä mieltä olen rokottamattomuudesta? Minä olen itse ottanut kaksi rokotetta, koska haluan suojata sekä itseäni että läheisiäni. Mikäli en olisi rokotteita ottanut olisin huomattavan varovainen julkisella paikalla liikkuessani, koska tilanne on edelleen huolestuttava. Kerroin myös käyttäväni edelleen maskia mennessäni paikkoihin joissa etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista.


Toivon jokaisen meistä muistavan, että vielä ei olla selvillä vesillä. Tämä tarkoittaa sitä että kaikkien tulee noudattaa tilanteeseen sopivia varotoimia, aina kodin ulkopuolella liikkuessaan. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen siihen, että olemme jo pystyneet avaamaan yhteiskuntaa.. Sen ansiosta monen yrittäjän elämässä näkyy jo valoa tunnelin päässä. Lisäksi se mahdollistaa tämänkin toripäivän kaltaiset tapahtumat ja antaa meille näin mahdollisuuden ihmisten kohtaamiseen ja aitoihin keskuteluihin.


Vantaan ratikka


Onko se tarpeellinen vai ei? Tämä oli varsin monen kysymys minulle. Tähän olen mielipiteeni kertonut jo kuntavaalien aikana. Tässä taloudellisessa tilanteessa ei ole järkevää laittaa ratikkaan sen vaatimaa rahamäärää. Hyödyllisempää olisi käyttää ko. rahat esimerkiksi Vantaan reuna-alueiden julkisen liikenteen parantamiseen, näin hyöty näistä rahoista tulisi laajemmalle alueelle. Tämä hyödyntäisi myös ympäristöä kun julkisesta liikenteestä tulisi todellinen vaihtoehto omalle autolle.


Terveydenhuollon jonot ja palvelun laatu.


Ilahduttavn moni halusi jakaa kanssani oman kokemuksensa terveydenhoidosta. Tämä avarsi näkemystäni siitä miten eritavalla palvelun laatu koetaan ja miten erilaista kohtelua ihmiset saavat osakseen. Tässä on mielestäni parantamisen varaa. Taso ei saa vaihdella näin paljon, vaan kaikkien tulee saada apua silloin kun he sitä tarvitsevat. Tähän ei saa vaikuttaa asuinpaikka, ikä, työllisyys tai muu seikka.


Erityisen paljon keskusteltiin jonoista ja siitä miten helposti tai huonosti lääkäriin saa yhteyden. Viikkojen ja kuukausien odotusajat eivät ole kiireettömänkään hoidon kohdalla millään tavalla perusteltuja. Odotusaikana moni vaiva voi pahentua ja aiheuttaa siten suuremman hoitotarpeen, kuin mitä se olisi vaatinut ajoissa hoidettuna.

Yllättäin monessa keskustelussa kuitenkin tultiin siihen tulokseen, että kun hoitoon lopulta pääsee on se laadukasta ja hyvää.


Nämä kohtaamiset ovat hyvä alku vaalityölle. Sain niistä paljon mietittävää ja tulen pitämään ne mielessä tulevina aikoina, sekä keskustelemaan niistä ehdokaskollegoiden kanssa, jotta havaitut parannustarpeet ja ideat menevät varmasti eteenpän. Tulevana talvena tulen jatkamaan näitä kohtaamisia ja sitä myöten saamaan selkeämmän kuvan siitä miten asiat todella ovat.

3 views0 comments

Recent Posts

See All