Search
  • irinaalanne

Näy pimeässä

Updated: Nov 15, 2021

Hyvin valaistuilla jalkakäytävillä kävellessä ei aina tule ajatelleeksi, sitä miten näkyvä tai näkymätön on muulle liikenteelle. Onhan kaikki itselle selvää ja hyvin näkyvää. Autoilijan silmissä sama maisema näyttääkin aivan erilaiselta. Tien reunat ovat hämäriä paikkoja, joissa voi piileskellä vaikka mitä, valmiina hyppäämään eteen silloin kun sitä vähiten odotat. Tummiin pukeutunutta jalankulkijaa, on lähes mahdotonta havaita, ellei hänellä ole heijastinta näkyvyyttä parantamassa.


Autoilijaa tämä harmittaa, onhan kaikkien etu että auton kuljettaja on tietoinen sekä muusta liikenteestä ajotiellä, että tienreuna-alueilla olevista ihmisistä ja eläimistä. Usein on käynyt niin, että lapsi tai ajattelematon aikuinen on astunut yllättäen ajoradalle, paikassa missä ei ole suojatietä varoittamassa autoilijaa tien ylittäjistä. Tällöin tilanteen pelastaa autoilija, joka on jo aiemmin huomannut vaaratilanteen kehittyvän ja varautunut siihen hidastamalla ja valmistautumalla väistämään tarvittaessa, tai hyvä onni. Kuinka moni meistä haluaa laittaa oman tai lapsensa terveyden hyvän onnen varaan?


Liikenneturvan mukaan ilman heijastinta liikkuva ihminen nähdään kaupunkialueella 50 metrin päästä. Se on lyhyt matka, 50 km nopeudella ajava auto etenee 14 m yhdessä sekunnissa. Heijastinta käyttävä henkilö on mahdollista havaita jo 350 metrin päästä. Tämä on jo sellainen matka, että autoilijalla on hyvin aikaa havainnoida kulkija ja varmistautua siitä, että ohitus sujuu turvallisesti.


Autoilijana pyydän, puettehan heijastimen lapsellenne ja myös itsellenne. Varmistakaa samalla, että kotona on helposti saatavilla erilaisia heijastimia myös nuorisolle. Tarvittaessa käyttäkää vaatteisiin tai reppuihin silitettäviä tai ommeltavia heijastinnauhoja. Näin teemme liikkumisesta tänä pimeänä vuodenaikana vähän turvallisempaa.
Tämä kirjoitus on lähetetty Vantaan Sanomien mielipideosastolle 4.1.2021

27 views0 comments

Recent Posts

See All