Search
  • irinaalanne

Hyvän ulkoilureitin 6 vaatimusta.

Updated: Jan 4, 2021Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen on verraton tapa ylläpitää kuntoa, viettää aikaa ja rauhoittua nauttimaan hetkestä. Vantaalla meillä on erinomaiset mahdollisuudet lähteä liikkeelle hyvillä ja hoidetuilla reiteillä, toki myös aitoa luonnontilassa olevaa metsääkin löytyy, mikäli se viehättää enemmän. Hoidetut polut ja reitit ovat kuitenkin yksi tärkeimpiä kaupungin asukkailleen tarjoamia etuja. Sunnuntain aamukävelyllä Vapaala. Pellas, Rajatorppa-alueella, katselin ympärilleni ja mietin hetken mistä osa-alueista hyvä lenkkipolku muodostuu.


  1. Polut millä on hyvä kävellä ja pyöräillä. Tämä tarkoittaa hyvää pohjaa ja riittävää leveyttä, jotta reitti ei ruuhkaannu. Tämä tarkoittaa myös riittävää talvikunnossapitoa, lumen poistoa ja tarvittaessa hiekoitusta. Toki pitää muistaa, että nämä ovat osa luontoa, ja liikkujillakin on vastuunsa. Itse suosin kävelysauvoja, jos keli näyttää liukkaalta.

  2. Siisteys, tätä ei voi liikaa korostaa. Alueen siistinä pysyminen on jokaisen käyttäjän vastuulla. Roskat ja koirien jätökset on vietävä kotiin tai lähimpään roskakoriin, jotta seuraavallakin ulkoilijalla olisi viihtyisä ympäristö liikkua. Kaupungin vastuulla on laittaa reittien varrelle roskakoreja ja tyhjentää ne riittävän usein, Myös alueen yleinen tarkkailu ja siivous ja korjaustoimet tarvittaessa on tehtävä.

  3. Opasteet, vakiolenkkeilijöille tarpeettomia, mutta satunnaisille kulkijoille, tai ensikertalaisille mukava lisä reitin suunnitteluun. Erityisen hyödyllisiä ovat opasteet, missä ilmoitetaan etäisyydet läheisiin kohteisiin.

  4. Valaistus luo turvallisuutta.

  5. Penkit missä voi levähtää, tai vain istahtaa nauttimaan hetkestä.

  6. Voimistelupaikat. Ulkovoimistelutelineet, frisbeegolf-rata tai muu liikuntaan houkutteleva välietappi, nostaa reitin aivan uudelle tasolle. Oma suosikkini on ulkovoimisteluteline, missä voi omalla kehonpainolla harjoittaa jalkalihaksia, näitä saisi olla nykyistä useammassa paikassa tarjolla. Tämä on selkeä kehityskohde alueellamme.

Lähialueellamme nämä asiat ovat jo varsin hyvin kohdallaan, vain voimistelupaikkoja kaipasin matkanvarrelle. Urheilupuisto matkan varrella on hyvä, mutta ei korvaa luonnonhelmassa, lenkkipolun varrella, hetken mielijohteesta tehtävää tehokasta lihaskuntotreeniä.


Muistammehan että luonto kuuluu kaikille. Lähdetään liikkeelle, nautitaan raikkaasta ilmasta ja annetaan toisillekin tilaa liikkua omalla tavallaan.


Hyvin hoidettu ja viihtyisä ulkoilureitti Vantaan Pellaksen alueella.
Ulkoilureitti Vantaalla Pellaksen alueella
34 views0 comments

Recent Posts

See All