Search
  • irinaalanne

6 ongelmaa terveydenhoidon jonoissa

Viime aikoina olen keskustellut paljon terveydenhoidosta. Suurin yhteinen huolenaihe on palveluiden saavutettavuus. Erityisen vaikeaksi koetaan hoitoon pääsy ensimmäistä kertaa, Moni minun kanssani keskustelleista henkilöistä on kuitenkin kokenut, että hoito on ollut riittävän hyvälaatuista ja kattavaa, kun alun hankaluudet on sivuutettu ja lääkärin puheille päästy.


Ongelmia on ollut seuraavissa asioissa:

  1. Hoitohenkilökunnan tavoitettavuus on huono

  2. Aika annetaan päivien, jopa viikkojen päähän

  3. Takaisinsoittopalvelu ei toimi

  4. Jonoon ei pääse ollenkaan

  5. Hoitoajasta tulee virheellinen vahvistusviesti

  6. Päivystyspalvelut ovat kaukana

Kaikki nämä ongelmat kertovat resurssipulasta. Aikoja ei ole antaa, tai ei ole henkilöä, joka vastaisi ajanvaraus puheluun. Lisäksi keskusteluissa nousi esille varausjärjestelmän sekavuus, aina ei ollut selvää mistä aikoja saa varattua ja mihin paikkaan henkilö ohjataan hoitoon. Ihan maalaisjärjellä ajatellen selkein ratkaisu näihin on henkilökunnan lisääminen varauspalveluun, neuvontaan ja hoidontarpeen arviointiin sekä itse hoitotyöhön.


Näiden toimien lisäksi tulee varmistaa, että käytössä on toimivat it-järjestelmät ja henkilöstöllä riittävät taito niiden käyttämiseen. Käyttöopastuksessa tehdyt säästöt kostautuvat varmasti silloin kun järjestelmän käyttäjä opettelee sen käyttöä testailemalla kohta kerrallaan sitä, mikä toimii ja mikä ei. Tämä vie aikaa varsinaiselta työltä ja tulee kalliimmaksi kuin kunnon käyttäjäkoulutuksen järjestäminen.


Harvoin kukaan jonoissa tervehtyy. Todennäköisempää on, että sairaudet pahenevat ja niiden hoito tulee hankalammaksi ja kalliimmaksi. Kukaan meistä ei halua sairastaa, mutta aina joskus se tulee eteen. Tällöin on kohtuullista odottaa saavansa hyvää hoitoa ilman että joutuu taistelemaan sen saamiseksi. Korjataan yhdessä tämä epäkohta ja varmistetaan että jokainen tarvitseva pääsee jonoon ja sieltä hoitoon.38 views0 comments

Recent Posts

See All